2016. június 27., hétfő 10:25

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2016. június 27., hétfő (OS) -

    A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) kiállítással és emléküléssel is kapcsolódik az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének megemlékezés-sorozatához, illetve a lengyel–magyar szolidaritás éve programjaihoz.

Az 1956. Lengyelország–Magyarország. Történelem és emlékezet című szabadtéri kiállítás fotókkal, térképekkel, valamint ezekhez kapcsolódó rövid magyar és angol nyelvű ismertetőkkel mutatja be az 1956-os poznańi és magyarországi megmozdulások kiváltó okait, a történéseket, és 1956 hatását a két nép történelmére. A tárlat a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej – IPN), a magyar NEB és a varsói Magyar Kulturális Intézet együttműködésében valósult meg. Különlegessége, hogy nemcsak Budapesten, hanem ezzel egy időben Poznańban és Varsóban is megtekinthető lesz lengyel és angol nyelven. A varsói kiállítást Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnöke együtt nyitja meg Marek Kuchcińskivel, a lengyel Szejm elnökével. Poznańban Áder János és Andrzej Duda, a két ország köztársasági elnökei együtt tekintik meg a kiállítást.
A NEB a poznańi felkelés évfordulóján emlékülést is rendez, amelyet a budapesti kiállításmegnyitót követően tartanak majd a Városháza dísztermében. Az emlékülést Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke nyitja meg; Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke levélben köszönti a lengyel és magyar résztvevőket.
Részletek: www.neb.hu
    

Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.