2016. július 1., péntek 11:40

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2016. július 1., péntek (OS) - Megérkezett a Gripen

    Ma 11.15-kor érkezett meg Svédországból a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra a Magyar Honvédség új, 44-es oldalszámú JAS 39D kétüléses Gripen repülőgépe. A légi eszköz annak a harcászati vadászrepülőgépnek a pótlására kerül a Magyar Honvédséghez, amely tavaly májusban leszállás közben súlyosan megrongálódott a csehországi caslavi katonai repülőtéren.
Az új repülőgép a hazai légügyi hatósági eljárások lefolytatását követően áll hadrendbe.
A pótlólagosan beszerzett repülőgép a MH hadrendjében lévő JAS 39 Gripenekkel megegyező műveleti képességgel bír. Ezen túlmenően a kétüléses Gripen repülőgépek kiemelt szerepet töltenek be a repülőgép pilóták harcászati kiképzése, illetve a jártassággal kapcsolatos ellenőrző repülési feladatok során.
A 2015 júniusában a kecskeméti repülőbázison kényszerleszállás közben megsérült repülőgép javítása előrehaladott állapotban van. Várhatóan ősszel történik meg az átvétele, amely után ismét a MH rendelkezésére áll majd.

     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.