2016. július 22., péntek 10:19

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. július 22., péntek (OS) -

A szószóló álláspontja szerint egy 90 éves személytől nem várható el, hogy anyaországa uniós csatlakozását követően saját maga tájékozódjon a jogállásának rendezésére hivatott eljárásról, különös tekintettel arra, hogy erre sem felhívást, sem értesítést nem kapott a magyar hatóságoktól.

A panasz alapján Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes vizsgálatot kezdeményezett. Az alapvető jogok biztosával, Székely Lászlóval közös vizsgálat során tisztázást nyert, hogy a kormányrendelet a jubileumi köszöntés és juttatás feltételeként a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát határozza meg, nem pedig azt, hogy ezt a jogot okmánnyal kellene igazolni. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerint ugyanis egy ilyen okmány csak tanúsítja a szabad mozgás és állandó tartózkodás jogának fennállását, nem pedig keletkezteti azt.

Bulgária európai uniós csatlakozása következtében a Magyarországon élő bolgár állampolgár a szabad mozgás és állandó tartózkodás jogával rendelkező személynek minősül, függetlenül attól, hogy az állandó tartózkodási kártyát kiállították-e a számára.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala