2016. augusztus 18., csütörtök 12:11

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. augusztus 18., csütörtök (MTI) - Az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára állami kitüntetéseket adott át.

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott:
     CSURGAY ÁRPÁD ISTVÁN, Széchenyi-díjas villamosmérnök, nanotechnológus, az MTA rendes tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusa,
     HORN PÉTER, Széchenyi-díjas agrármérnök, az MTA rendes tagja, a Kaposvári Egyetem örökös rektor emeritusa.

Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapott:
     DR. BALÁS ISTVÁN, a Heves Megyei Kormányhivatal volt főigazgatója,
     BELUSZKY PÁL, Széchenyi-díjas geográfus, a földrajztudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézetének emeritus tudományos tanácsadója,
     DR. FODOR PÁL, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, a Történettudományi Intézet igazgatója,
     KOVÁCS GÁBOR, a Bankár Holding Zrt. igazgatóságának elnöke, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Kakasszéki Emberekért Alapítvány alapítója,
     DR. MESTERHÁZI ZSUZSANNA, gyógypedagógus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának professor emeritája,
     DR. RADOSZÁV MIKLÓS, a Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány operatív igazgatója,
     DR. SÁRKÖZY PÉTER, a római La Sapienzia Tudományegyetem Magyar Tanszékének nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos tanácsadója,
     SOHÁR PÁL MIKLÓS, Széchenyi-díjas vegyészmérnök, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Kémiai Intézet Szervetlen Kémia Tanszékének volt tanszékvezető egyetemi tanára és professor emeritusa.

Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott:
     ALTORJAY ISTVÁN, gasztroenterológus, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet, Gasztroenterológiai Nem Önálló Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára,
     ANTAL MIKLÓS, neurobiológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Anatómia Szövet- és Fejlődéstani Intézetének igazgatója,
     DR. BONCZ IMRE, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánhelyettese, az egyetem Egészségbiztosítási Intézetének igazgatója, egyetemi tanár,
     CSERI KÁLMÁN, nyugalmazott református lelkész,
     DEME ILONA, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának gazdasági vezetője,
     DUDÁS ILLÉS, gépészmérnök, az MTA doktora, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Gyártástudományi Intézetének professor emeritusa,
     DR. FARKAS LÁSZLÓ, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Központ Urológiai Klinikájának volt igazgatója,
     HANCSÓK JENŐ, vegyészmérnök, az MTA doktora, a Pannon Egyetem Mérnöki Kar, Vegyészmérnöki és Folyamatmérnöki Intézetének tanára, az egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékének volt vezetője,
     HORVÁTH DEZSŐ, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának tudományos és közkapcsolati dékánhelyettese, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára,
     KATONA TAMÁS JÁNOS, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet Gépészmérnöki Tanszékének egyetemi tanára,
     KISS GY. CSABA, József Attila-díjas irodalomtörténész, a Varsói Egyetem Magyar Filológiai Tanszékének professzora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Történeti Intézet Művelődéstörténeti Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense,