2016. augusztus 22., hétfő 10:54

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2016. augusztus 22., hétfő (OS) - Titkolja a kormányhivatal, hogy merre van parlagfű

    Nyaranta helikopteres parlagfű-felderítéssel riogatja a hanyag földhasználókat az FM, ám ennek az eredményeiről utólag csak annyit lehet megtudni, hogy az ország harmadát-felét berepülve alig találtak parlagfüvet. A méregdrága helikopterezés kudarcát mutatja, hogy a szakemberek által becsült 700 000 hektárnyi súlyosan fertőzött terület ezrelékeit sikerül csak fellelni.

Egyesületünk közérdekű adatigényléssel kérte a Fejér megyei légi parlagfű-felderítés eredményeinek megosztását, hogy az allergiások megtudják, mely területeket kell elkerülniük a következő hetekben. A fertőzött ingatlanok közelében a pollenterhelés a mérőállomások által kimutatott érték többszöröse.

Simon László kormánymegbízott megtagadta a parlagfüves területek térképének, ill. koordinátáinak kiadását, mivel a kért adatok "döntéselőkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozása jelentősen hátráltatja a köztisztviselőket feladataik elvégzésében" és az ilyenek "rendszerint mentesek a nyilvánosság alól".

Ez a hozzáállás különösen visszás, mivel pár éve a kormány éppen a lakosság parlagfű-mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából finanszírozta a többi között a Fejér Megyei Kormányhivatal sokmilliós technikai felszerelését, sőt még a hivatal többszázezres mobiltelefon-számláját is ebből fizették ki. Országosan mintegy félmilliárd forint tűnt el ilyen módon, ami azóta sem került elő. Fazekas Sándor akkor vizsgálatot ígért, ami szintén elmaradt.
     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.