2016. augusztus 30., kedd 14:38

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület közleménye
    Budapest, 2016. augusztus 30., kedd (OS) -

Ismét csődöt mondott a parlagfű elleni védekezés állami rendszere: az OKK 2016. aug. 24-i jelentése szerint kiadásra került a II. fokú riasztás: a pollenkoncentráció országos átlagban túllépte a 100 db/m3-t. A szakértők szerint az egészségügyi célértéket a 30 db/m3. Az efölötti szintek  veszélyesek és károsak az egészségre.  A maximális pollenszám átlaga az elmúlt 8 évben a célérték 7- és 24-szerese között volt, és javulási tendencia nem mutatkozott. Az eddigi számok és az előrejelzések szerint az idén sem lesz javulás. A parlagfű elleni állami védekezést új alapokra kell helyezni. Az eredménytelenség okai: a felderítés hatékonysága hihetetlenül alacsony, 1 % alatt van; nem határoztak meg konkrét célértékeket és határidőket a pollenkoncentrációra, és ezek elérésére nem jelöltek ki felelős állami vezetőt; nincs megfelelő támogatás a mezőgazdasági területek mentesítéséhez; a szankcióknak nincs visszatartó erejük azok számára, akik a földjeiket nem mentesítik. Magyarországon mintegy 700.000 hektár a parlagfűvel erősen fertőzött terület; ebből a hatóságok évről évre 5.000 hektárnál kevesebbet derítenek föl. Ezen a helikopteres felderítés sem javított, már csak azért sem, mert ismét rosszul időzítették: augusztus végén, a pollenszezon csúcsán már nem lehet a tömeges pollenkibocsátást megakadályozni. A parlagfű több, mint 90 %-a fertőzött mezőgazdasági területeken terem.  A pollent a szél sok kilométerre elviszi, így azokat is megbetegítheti, akik környezetében nincs parlagfű.
     Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület