2016. szeptember 9., péntek 10:02

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. szeptember 9., péntek (OS) - Czuczor Gergely-emlékkonferencia

    A Czuczor-Fogarasi–féle hatkötetes Szótár leírja nyelvünk működését, és felöleli a korszak köznyelvi, irodalmi és részben népnyelvi szókészletének legfontosabb elemeit. A magyar nyelvtudomány az elmúlt másfél évszázadban alig hasznosította, ami a Czuczor-Fogarasi életműből igazi értékként maradt fenn: a tudományos nyitottságot, a nyelv és a kultúra kapcsolatának, valamint az anyanyelvhez való érzelmi viszonynak a hangsúlyozását, amely pedig utat találhatna a magyar diákság szívéhez.

Az előadások nyomán új tudományos megfigyelésekkel, felfedezésekkel lehetünk gazdagabbak, és hogy változik, árnyalódik a nyelvésztársadalom megítélése is a Szótár felhasználhatósága és eredményeinek alkalmazása területén. Fontos tennivalónk a Szótár máig kiadatlan VII., pótkötet kéziratának feldolgozása és kiadása, remélhetően a közeljövőben kézbe vehetjük azt is.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.