2016. szeptember 28., szerda 15:22

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2016. szeptember 28., szerda (OS) - A kormányt nem érdekli, hogy versenyképtelenek leszünk? -

    Magyarország hat helyet esett vissza a World Economic Forum versenyképességi rangsorában, így az EU-ban már csupán a huszonötödikek vagyunk. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ez nem jelent semmit, a pénzügyi mutatóink jók, a felmérés pedig szubjektív. Pedig a magyar gazdaság egyre nagyobb válságban van, a kormányzati kommunikáció csak a romló oktatást, a szakképzés és egészségügy kudarcát, az elvándorlást, az innováció hiányát és a mindent átható korrupciót igyekszik elfedni.

A WEF felmérése valóban megkérdezéses alapon készül, ám már hosszú ideje változatlan módszertannal. Így fontos folyamatokat mutat meg.
Az eredmény ráadásul egybevág a hétköznapi tapasztalattal: a javuló pénzügyi mutatók mögött gyorsan romló gazdasági és társadalmi folyamatok zajlanak. Ezek közül kiemelkedik az oktatás és szakképzés romlása. A magyar kormány a szakképzést is a lefelé tartó bérversenynek rendelte alá, míg az oktatásból 200 milliárdot vontak ki éves szinten. Ez bezárja az országot az összeszerelő üzem szerepbe, gyorsítja az elvándorlást, és a magyar kisvállalkozásokat is megfosztja utánpótlásuktól.

Ezen a modellen sürgősen változtatni kell. Első körben béremelés kell, állami segítséggel, az adórendszer átalakításával. Stratégiai ágazatként kell kezelni az oktatást, a szakképzést és a felnőttképzést, nem hazahordani az elvben erre szánt projektekből a pénzt.

Schmuck Erzsébet,
az LMP frakcióvezetője

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.