2016. szeptember 30., péntek 18:08

A Miniszterelnökség közleménye
    Budapest, 2016. szeptember 30., péntek (OS) - Szellemi botlatókövek – holokauszt visszaemlékezések egy kötetben

    Beszédet mondott a Cédrus Művészeti Alapítvány, "Napút" sorozatának, "Botlatókövek, emlékezők" címet viselő kötetgyűjtemény bemutatóján, Dr. Latorcai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, amelynek megjelenését a Miniszterelnökség is támogatta.

Szellemi botlatókőnek nevezte a kötetet, amely annak a hatszázezer honfitársunknak állít emléket, akiket elnyeltek Auschwitz, Dachau, Mauthausen krematóriumai, vagy a kényszermunka és a munkaszolgálat kegyetlensége pusztított el.

Szorgalmazta annak megvalósítását, hogy olyan emlékezetkultúra jöjjön létre, amely egyaránt törekszik a méltó megemlékezésre a XX. századi diktatúrák valamennyi áldozatára, ugyanakkor a jövő nemzedékei elé a mártírok bátorságát, és az áldozatokkal szolidáris segítők, embermentők cselekvő szeretetét állítja példaként.

A XX. század diktatúráinak látható és láthatatlan sebeit csak közös akarattal, az egymás iránti bizalommal, az emlékezés és az emlékeztetés fájdalmakkal kikövezett útjának végigjárásával, a mártírok bátorságából, az embermentők hősies példájából merített erővel gyógyíthatjuk.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.