2016. október 1., szombat 16:21

Az Emmi - Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért Felelős Államtitkárság közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. október 1., szombat (OS) - A hazai nemzetiségek közül az egyik legnagyobb közösséget a szlovákság képezi. A hazai szlovák nemzetiség sokat tesz nyelvének és kultúrájának megőrzéséért, továbbadásáért és a kormány nagy örömmel támogatja törekvéseit, mind az intézményfejlesztések és a közösségi programok, mind az anyanyelvi oktatás terén. Ennek köszönhetően ma már minden nemzetiséget szószóló képvisel a magyar Országgyűlésben és 2200 nemzetiségi önkormányzat segít megőrizni az ősök kultúráját. A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott iskolákban a tanulók száma megnégyszereződött és mára mintegy hetven iskolában meghaladja a tizenkétezer gyermeket.

        Különösen fontosak a szlovák nemzetiség erőfeszítései akkor, amikor Európa identitását keresi és némely vezetői egy idegen kultúrában feloldódva kívánják megtalálni önmagukat. A magyarországi szlovákok erőfeszítéseihez a kormány is jelentősen hozzájárul. A helyettes államtitkár az idei évre további támogatásokat jelentett be: a tótkomlósi szlovák iskolát 13 millió, a sátoraljaújhelyi kéttannyelvű általános iskolát és kollégiumot 10 millió, a békéscsabai szlovák iskolát 5 és a mátraszentimrei szlovák iskolát 2,5 millió forinttal támogatja a kormány, míg a most átadott mezőberényi szlovák házra már korábban 8 millió forintot biztosított.

     Kiadó: Emmi - Egyházi, Nemzetiségi és Civil kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.