2016. október 24., hétfő 19:20

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. október 24., hétfő (OS) - A szabadság törékeny európai érték, amelyet ma is, holnap is, és a jövőben is meg kell védeni. A sztálinizmus első számú áldozata a magyar parasztság volt. Hatvan esztendő: egy emberöltő. Mégis máig élő hagyomány az 1956. októberi forradalom. Egyre fogyatkozó számban, de köztünk élnek még az idősödő, egykori szabadságharcosok. Megbecsülés illeti azokat, akik a forradalom cselekvő részesei, és azokat is, akik áldozatai voltak a forradalomnak – kezdte köszöntő beszédét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen, ahol a miniszter 56 személy részére kitüntetéseket adott át.

    A pesti srácok és a vidék Magyarországa egyaránt nemet mondott a szovjet megszállásra, a terrorra, a kitelepítésekre, a törvénytelen koncepciós perekre. Független és szabad Magyarországot akartak – fogalmazott a miniszter, majd hangsúlyozta: a magyar szabadságharcosok megrengették a kommunizmusba vetett hitet és azt az illúziót, hogy a sztálinista világrendszer a parasztok, a munkások, a magyar emberek érdekeit szolgálja.A sztálinizmus első számú áldozata a magyar parasztság volt, akiket embertelen módon támadtak: a parasztságot kolhozokba terelték, 72 ezer ember került kuláklistára.  A hatalom parancsuralma szüntette meg az önálló parasztegzisztenciákra épülő mezőgazdaságot. Az erőszakos szövetkezetekbe tömörítés után összeomlott a termelés és a kereskedelem, a parasztoktól erőszakkal vették el a termést.
     Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.