2016. november 14., hétfő 18:07

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. november 14., hétfő (OS) - A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre/Német Kör/ 2016.november 15-én több mint száz fővel, külön buszokkal, öt napos Történelmi zarándokútra indul Felvidékre, Szlovákia- Lengyelország-Ukrajna irányába. A Történelmi zarándokút célja, hogy megemlékezzenek az "Elhallgatott történelem" áldozataira, a Malenkij robotra hurcoltak útvonalán.  Az Emlékév tiszteletére negyedik alkalommal hívta az érintetteket zarándoklatra a Német Kör. Az urali, kaukázusi, román helyszínek után a szlovák, lengyel és ukrán gyűjtőtáborokat, lágerhelyeket és rabtemetőket és emlékparkokat keresik fel a Történelmi zarándokút résztvevői.

    Ungvár, Beregszász után a történelmi egyházakkal, valamint magyar és német társadalmi szervezetekkel közösen ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzást tartanak a Szolyvai Emlékparkban. A megemlékezés keretében sor kerül a mintegy négy ezer áldozat neveit tartalmazó hatvan emléktábla, és a "Malenkij robotosok" történelmi emlékösvényének felavatására, felszentelésére.
Szolyván, a csupán a nemzetiségük miatt elhurcolt ártatlan emberek pusztulásának helyszínén helyi kezdeményezésre 1990-ben emlékpark létesült. Ennek siratófalára 130 kárpátaljai magyarlakta település közel tízezer áldozatának nevét vésték fel.
A Zarándokút részt vevői a megemlékezések mellett nemzetközi konferencián, emlékkiállításokon is részt vesznek.  

     Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.