2016. december 2., péntek 17:03

A Magyarországi Európa Társaság közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. december 2., péntek (OS) - A Magyarországi Európa Társaság nyilatkozata Fidel Castro megítéléséről

    A Magyarországi Európa Társaság (MET) felháborodással és aggodalommal értesült arról, hogy az Európai Bizottság nem volt hajlandó annak nevezni a napokban elhunyt Fidel Castrót, ami pedig volt: diktátornak. Felháborítónak tartjuk, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök csupán "az elmúlt század egyik történelmi jelentőségű alakjának" nevezte a kubai vezetőt, akire "sokan hősként tekintenek", és akinek az örökségét majd "a történelem fogja megítélni." Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője pedig azt írta: Castro "elszánt ember volt és történelmi alak."
Meggyőződésünk, hogy nincs szükség a történelem ítéletére várni. Már ma is tudjuk, hogy 1959-es hatalomátvétele óta Fidel Castro és kommunista egypártrendszere több tízezer ember meggyilkolásáért felel. A politikai ellenzék tagjai mellett civil aktivisták, keresztények és melegek ezreit vetették börtönbe és kényszermunkatáborokba, megszüntették a legelemibb szabadságjogokat, így a szólás- és véleményszabadság, a gyülekezés jogát. Az emberi jogok helyzete a mai napig súlyos Kubában: ellenzéki források szerint csak idén hatezer embert vettek őrizetbe politikai okokból. Meggyőződésünk, hogy még Castro halála sem lehet ok a kubai kommunista rendszer bűneinek elhallgatására, relativizálására. Ez ugyanis a mi térségünk történelmét is megtagadja, a kommunista rendszer sok millió kelet-európai áldozatát is megalázza.

     Kiadó: Magyarországi Európa Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.