2016. december 12., hétfő 13:20

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2016. december 12., hétfő (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) fontosnak tartja, hogy a nagy befolyással rendelkező médiák minél szorosabban függjenek azoktól, akikhez szólnak.

    Úgy is lehetne megfogalmazni, hogy a tartalomszolgáltatók igazi gazdái maguk a tartalomfogyasztóik legyenek.
  Ez nem tűnik reálisnak a szabad piac szentsége mellett, de az elmúlt évtizedek megmutatták a helyzet tarthatatlanságát (legutóbb a Népszabadság esetével).
    Egy radikális – kellően piackonform – átalakítás szükséges a média világában, amely magán viseli annak jegyét, hogy a nyilvánosság társadalmi igény, társadalmi alapjog, társadalmi érdek.
    A megoldás egyszerű: társadalmilag jelentős média csak sajátos részvénytársasági ("médiatársasági") formában működhet, amelynél négyféle részvény lenne. A legfontosabb a felhasználói részvény lenne: ehhez a média előfizetői automatikusan jutnának minden (éves) előfizetésük után. Ez az előfizetési díj pl. 10%-a lenne. A szerkesztői részvény nem csak a szerkesztőket, hanem az újságírókat, szakmai munkatársakat stb. illetne,  pl. munkabérük 5%-a erejéig. Kiadói részvény illetné azt a társadalmi szervezetet vagy más jogi vagy természetes személyt, aki saját kinyilvánított céljai érdekében alapította a médiát. Végül lehetőséget lehetne biztosítani szponzoroknak és pénzügyi befektetőknek, hogy jól elkülönülő pénzügyi részvényeket jegyezzenek. Ebben a helyzetben már igen kézenfekvő az irányítási jogok ésszerű megosztása a részvénes csoportok között.

http://mmc-vvm.blogspot.hu/
     Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.