2016. december 21., szerda 12:31

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. december 21., szerda (OS) - Kertész Imre Intézet gondozza a Nobel-díjas író hagyatékát és ápolja életművét

    Az idén elhunyt Nobel-díjas író, Kertész Imre hagyatékának gondozására és írói emlékének ápolására alapít önálló intézetet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, melynek Kuratóriuma 2016. december 7-én egyhangú döntéssel határozott a Kertész Imre Intézet létrehozásáról. A magyar Országgyűlés által 1999-ben alapított Közalapítvány 2017 januárjától működteti a Kertész Imre Intézetet.
Az Intézet fogja feldolgozni a berlini Kertész-archívumban őrzött kéziratos anyagokat, azokat publikálásra készíti elő, valamint gyűjti a hazai és külföldi magántulajdonban, közgyűjteményekben fellelhető dokumentumokat (levelek, fényképek, hang- és filmfelvételek stb.). Az Intézet kézirattárként és kutatóhelyként, valamint konferenciák és egyéb rendezvények helyszínéül is szolgál majd. Az Intézetben kaphat helyet az író könyvtára, valamint a személyes relikviáiból létrehozandó kiállítás is.
A Közalapítvány az Intézet feladatául szabta, hogy a legszélesebb érdeklődői kör számára tegye hozzáférhetővé Kertész Imre műveit, növelje az író ismertségét és népszerűségét, és támogassa (fordítói, kutatói ösztöndíjakkal) az életmű teljes feldolgozását. A Kertész Imre Intézet alapítására és működtetésére a Közalapítvány fenntartója, Magyarország Kormánya biztosítja a szükséges forrást.
Budapest, 2016. december 21.

     Kiadó: Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.