2017. január 15., vasárnap 03:16

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2017. január 15., vasárnap (OS) - Székhelyszolgáltatási bejelentés százezrek számára

    A Magyar Könyvelők Egyesülete tiltakozik, hogy - becsléseink szerint - közel százezer jogi személynek és egyéni vállalkozónak - kell székhelyszolgáltatót bejelentenie a NAV felé hétfőig (2017.01.16-án). A bejelentési kötelezettség egyéni vállalkozóra is vonatkozik. Ez alól csak akkor van mentesülés, ha

- ha a székhelyt az adózó bérli
- ha a székhely az adózó (akár részben) tulajdonában áll.

A törvénymódosítás általános vitája alatt javaslatot juttatott el az Egyesületünk a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A javaslatban átfogó szabályozási szempontok szerepeltek, amely az érintett székhely-szolgáltatásra fogalmazott meg volna előírásokat, hasonlóan a kilencvenes években hasonlóan útra jutott munkaerő-kölcsönzéssel. Emlékezetes, hogy akkor rendeződött ez a szektor is, amikor nem az igénybe vevőket, hanem a szolgáltatást nyújtókat szabályozták. Becslésünk szerint így közel százezer bejelentés helyett néhány száz székhelyszolgálató tevékenységét kellene szabályozni. A javaslatra a minisztériumtól még válasz se érkezett.

A legnagyobb probléma, hogy a 2017.01.01-én hatályba lépett törvényszöveg a szülői házat is székhely-szolgáltatónak minősíti, ha a gyermek cég oda van bejelentve.
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.