2017. január 18., szerda 12:28

Az Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2017. január 18., szerda (OS) - A kormány szerint siker, hogy a házasulók negyede élt a házassági adókedvezménnyel -

    Az elmúlt két évben a házasulók mindössze negyede élt a házassági adókedvezménnyel, a házasságok számának növekedése pedig nem járt együtt több gyermek születésével. Az elmúlt hat és fél év kormányzása után sehol sincs a kormány által beígért demográfiai fordulat, ellenben egyre több fiatal dönt a kivándorlás mellett.

Novák Katalin a tőle megszokott optimizmussal beszélt az első házasok adókedvezményének igénybevételéről, amikor elmondta: eddig 23 ezer házaspár élt az adókedvezmény lehetőségével. Azt már nem tette hozzá, hogy ez az elmúlt két évben házasságot kötött pároknak negyede. Ráadásul az adókedvezmény nem járult hozzá a születésszámok növekedéséhez. Miközben 2016 első 10 hónapjában alig 1 százalékkal több gyermek született az egy évvel korábbinál, a házasságkötések száma 2015-ben 18 százalékkal, 2016 első 10 hónapjában pedig 11 százalékkal nőtt.

Az LMP szerint akkor beszélhetne a kormány sikerről a házassági adókedvezmény kapcsán, ha ez a születésszámok növekedésével járna együtt. Az elmúlt években nemcsak hogy elmaradt az ígért demográfiai fordulat, de több százezer fiatal ment külföldre. A kormány azzal tehette volna a legtöbbet a fiatal párokért, ha hat éven keresztül nem az alacsony bérek politikáját folytatta volna, és a jómódúakat célzó családpolitika helyett az alacsony keresetű középosztály megerősödésére koncentrált volna.

Kanász-Nagy Máté
ifjúsági szakszóvivő

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.