2017. január 20., péntek 10:04

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. január 20., péntek (OS) - Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza egy-egy gazdaságban. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében az állatok leölését mindkét érintett telepen – állami kártalanítás mellett – megkezdte az állategészségügyi szolgálat. A megbetegedéseknél ezúttal is a H5N8 vírustörzset azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH laboratóriuma egy ásványrárói (Győr-Moson-Sopron megye) tenyésztyúk telepen és egy nagyteveli (Veszprém megye) pulykatartó gazdaságban. A fertőzött állományokban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. A fertőzött gazdaságok körül 3 km sugarú védőkörzetet és 10 km sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állományok (mintegy 28 700 tenyésztyúk és 27 500 hízópulyka) leölését a szakemberek megkezdték.

Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium