2017. január 20., péntek 11:28

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. január 20., péntek (OS) -

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglaltak további és folyamatos intézkedéseket kívánnak annak érdekében, hogy biztosított legyen a hozzáférés többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálathoz, beleértve azt a személyes segítséget, amely a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, valamint a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzéséhez szükséges.

Az ombudsman vizsgálati jelentésében arra is kitért, hogy az intézményben mindennapos problémát okoz a szakrendelésre előjegyzett időpont és a betegszállítás összehangolása. Az ellátottakat csak kísérővel viszi el a betegszállító a szakrendelőbe, így azonban a betegszállítások idejére lecsökken a gondozási részlegeken dolgozók létszáma, ami megnehezíti a lakók ellátását. A helyzet jelentősen korlátozhatja az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, a szabad mozgáshoz, a helyváltoztatáshoz való jogát – mutatott rá az ombudsman.

Az intézményben a szükségesnél lényegesen kevesebb az arra alkalmas, elhivatott és szakképzett ápoló. Az alacsony bérezés és a fizikailag rendkívül megterhelő munka, valamint a motiváció hiánya miatt egyre többen hagyják el a pályát, külföldön vállalnak munkát, vagy az iparban helyezkednek el. Érezhető az egészségügy és az oktatás területén történt bérrendezés "elszívó hatása", a szociális szakápolók elvándorlása.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala