2017. január 20., péntek 11:28

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. január 20., péntek (OS) -

    A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglaltak további és folyamatos intézkedéseket kívánnak annak érdekében, hogy biztosított legyen a hozzáférés többféle otthoni, intézményi és egyéb közösségi támogató szolgálathoz, beleértve azt a személyes segítséget, amely a közösségben éléshez és a közösségbe történő beilleszkedéshez, valamint a közösségtől való elszigetelődés és kirekesztődés megelőzéséhez szükséges.

     Az ombudsman vizsgálati jelentésében arra is kitért, hogy az intézményben mindennapos problémát okoz a szakrendelésre előjegyzett időpont és a betegszállítás összehangolása. Az ellátottakat csak kísérővel viszi el a betegszállító a szakrendelőbe, így azonban a betegszállítások idejére lecsökken a gondozási részlegeken dolgozók létszáma, ami megnehezíti a lakók ellátását. A helyzet jelentősen korlátozhatja az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, a szabad mozgáshoz, a helyváltoztatáshoz való jogát – mutatott rá az ombudsman.

     Az intézményben a szükségesnél lényegesen kevesebb az arra alkalmas, elhivatott és szakképzett ápoló. Az alacsony bérezés és a fizikailag rendkívül megterhelő munka, valamint a motiváció hiánya miatt egyre többen hagyják el a pályát, külföldön vállalnak munkát, vagy az iparban helyezkednek el. Érezhető az egészségügy és az oktatás területén történt bérrendezés "elszívó hatása", a szociális szakápolók elvándorlása.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.