2017. január 20., péntek 11:28

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. január 20., péntek (OS) -

A szakmai színvonal csökken, a munkára jelentkezők száma pedig csekély, mert a hátrányos helyzetű térségben kevés az alkalmas fiatal. Mindezek miatt még a jogszabályi minimumfeltételek teljesítése esetén is csekély az esély a megfelelő színvonalú ellátás biztosítására.

Összefoglalóan, alapjogi szempontból az ombudsman azt állapította meg, hogy az intézményben tapasztalt hiányok jelentősen megnehezítik a bentlakók egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, ellehetetleníthetik a szabad mozgáshoz való jogot, a helyváltoztatás jogát. Annak a lehetőségét is magukban hordozzák, hogy sérül a jogbiztonság követelménye, a mindenkit egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való jog, az egyenlő bánásmód követelménye, a fogyatékossággal élő személyek kiemelt védelmének állami kötelezettsége valamint nem teljesülnek a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglalt előírások. Elengedhetetlen tehát a hiányok orvoslása olyan átfogó és hosszú távú stratégia alapján, amely kiterjed mind a fogyatékos, mind pedig az idős személyek ellátására – hívta fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa és ennek érdekében az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala