2017. január 20., péntek 11:28

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. január 20., péntek (OS) -

    A szakmai színvonal csökken, a munkára jelentkezők száma pedig csekély, mert a hátrányos helyzetű térségben kevés az alkalmas fiatal. Mindezek miatt még a jogszabályi minimumfeltételek teljesítése esetén is csekély az esély a megfelelő színvonalú ellátás biztosítására.

         Összefoglalóan, alapjogi szempontból az ombudsman azt állapította meg, hogy az intézményben tapasztalt hiányok jelentősen megnehezítik a bentlakók egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, ellehetetleníthetik a szabad mozgáshoz való jogot, a helyváltoztatás jogát. Annak a lehetőségét is magukban hordozzák, hogy sérül a jogbiztonság követelménye, a mindenkit egyenlő mértékben megillető emberi méltósághoz való jog, az egyenlő bánásmód követelménye, a fogyatékossággal élő személyek kiemelt védelmének állami kötelezettsége valamint nem teljesülnek a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglalt előírások. Elengedhetetlen tehát a hiányok orvoslása olyan átfogó és hosszú távú stratégia alapján, amely kiterjed mind a fogyatékos, mind pedig az idős személyek ellátására – hívta fel a figyelmet az alapvető jogok biztosa és ennek érdekében az emberi erőforrások miniszteréhez fordult.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.