2017. február 25., szombat 18:27

A Miniszterelnökség közleménye
    Budapest, 2017. február 25., szombat (OS) - Latorcai Csaba avatta fel a GULÁG-ra hurcoltak emléktábláját Taktaharkányban

    Felavatták a GULÁG-ra hurcoltak emléktábláját Taktaharkányban. A táblát dr. Latorcai Csaba leplezett le.

A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta, a Magyar Kormány alapvető célja a reális nemzettudat kialakítása és annak megismertetése a Kárpát-medencében és külföldön egyaránt. Az ennek érdekében kialakítandó integrált nemzeti emlékezetkultúra keretében került sor 2015-ben a GULÁG-GUPVI Emlékév meghirdetésére is, amelyet a komoly társadalmi érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottak 2017 februárjáig.

Az emlékév pályázati támogatásával megvalósult emléktábla Taktaharkányban a helyettes államtitkár szerint bizonyítja, hogy valós emlékezetkultúra csak ott lehetséges, ahol olyan közösségek működnek, amelyek számon tartják múltjukat, elődeik sikereit és szenvedéseit egyaránt. Taktaharkány ilyen közösség, hiszen a település lakói és választott vezetői az emléktábla kihelyezésével kifejezték tiszteletüket a XX. század e tragédiájának itteni áldozatai iránt, és tanúságot tettek arról, hogy képesek és hajlandók összefogni, és közösen tenni erőfeszítéseket azért, hogy múltunk e fontos darabja ne merüljön feledésbe. Az emléktábla felavatásával a közösség nemcsak az elhurcoltak emléke előtt tisztelgett, de nagy szolgálatot tett a helyi összefogás ügyének is, ami a sikeres jövő záloga.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.