2017. március 3., péntek 07:55

A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. március 3., péntek (OS) - KOMPOSZTÁLJUNK KÖZÖSEN-Jelentkezzen a Fővárosi Komposztálási Programra! A fővárosban több, mint egy évtizede zajlanak lakossági komposztálási programok. Most a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház, családiház, óvoda és iskola juthat komposztálóedényekhez.

    A budapesti háztartásokban évente, hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik. Ennek a mennyiségnek az elszállításához egy körülbelül 180 km hosszú, hozzávetőleg a Budapest-Miskolc távolságnak megfelelő, képzeletbeli vasúti szerelvényre lenne szükség. Mindez azért is megdöbbentő, mert ahelyett, hogy a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe száműzzük ezeket a szervesanyagokat, a belőlük keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná.

 A termőtalajok pusztulása világjelenség, melynek számtalan, riasztó következménye van. Az egyik, hogy a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszereink tápanyaghiánya mára már elérte a kritikus szintet. Például egyetlen 1950-ben leszüretelt alma még annyi C-vitamint tartalmazott, mint manapság 100 darab, vagyis egy ládányi mennyiség. A legfőbb ok, a termőföldek szervesanyag-hiánya. A program célja a háztatásokban és a kertekben, udvarokon keletkező "zöldjavak" humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba). www.szike.eu
     Kiadó: SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.