2017. március 8., szerda 11:22

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete közleménye
    Budapest, 2017. március 8., szerda (OS) - Sok olyan szexmunkás kerül szabálysértési elzárásba vagy előzetesbe, akiket a törvény szerint tilos volna fogdára küldeni, mert kiskorú gyereket egyedül nevelnek. A szabálysértési törvény ugyanis megtiltja, hogy kiskorú gyereküket egyedül nevelő szülőket szabálysértési ügyekben elzárjanak. Sok szexmunkás azonban meg sem meri mondani a rendőröknek, hogy kisgyereke van, mert – nagyonis megalapozottan – attól félnek, hogy a gyámhatóság a munkájukra hivatkozva elveszi tőlük a gyerekeiket. A SZEXE beadványára reagálva az Alapvető Jogok Biztosa azt írja: pontosítani kell a szakmai szabályozást.

A mai gyámhatósági gyakorlat elegendőnek tekinti a gyermek családjából történő kiemeléséhez pusztán azt a körülményt, hogy egy szülő szexmunkát végez, pedig 1999 óta ez legális pénzkereső tevékenység. A szexmunkások tekintélyes része éppen azért választja ezt a megélhetést, hogy gyermekeit el tudja tartani. A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete az Alapvető Jogok Biztosához fordult a problémával. Dr. Makó Klaudia, a SZEXE jogásza beadványában jogszabálymódosítást tartott szükségesnek. Az ombudsman szerint ha törvénymódosítás nem is, a szakmai szabályok kiegészítése szükségesnek tűnik. "Jelen esetben különböző problémák és érdekek feszülnek egymásnak, amelyből mindig a szexmunkás és közvetlen környezete kerül ki vesztesként" – állítja dr. Makó.

Kiadó: Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete