2017. március 24., péntek 09:30

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye
    Budapest, 2017. március 24., péntek (OS) -

    Hajdu Nóra (Együtt): Vonják vissza az "56-os Intézet történészeinek fegyelmijét!
A Fidesz-kormány emlékezetpolitikája megbukott
Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke felháborítónak tartja, hogy fegyelmit kapott az ’56-os intézet négy történésze, amiért Schmidt Mária súlyos szakmai hibáját leleplezték az "56-os emlékév plakátbotránya ügyében. Mindez nem csak az emlékezetpolitika teljes kudarcára világít rá, de azt is bemutatja, hogyan próbál maga alá gyűrni minden szereplőt a kormány a tudományos életben is.
A 444.hu arról számolt be, hogy írásbeli figyelmeztetést kapott az "56-os Intézet négy történésze, mert tavaly ők is megszólaltak az "56-os emlékév plakátbotránya ügyében.
Hajdu Nóra szerint szégyenletes, hogy a történészek fegyelmit kaptak mindössze azért, mert Schmidt Mária súlyos szakmai hibáját leleplezték, és neki nem tetsző módon nyilatkoztak arról, hogy szerintük Dózsa László, vagy Pruck Pál szerepel egy, az 1956-os forradalom során készült felvételen. A kormány ezzel pártállami "hagyományt" idéző módon reagált, hiszen nem tiszteli a kutatói szabadságot, a szabad véleménynyilvánítás jogát.  
Hajdu Nóra véleménye szerint mindez nemcsak a mai emlékezetpolitika teljes kudarcára világít rá, de megmutatja azt a botrányos nyomulást is, ahogyan a totalitárius államok gyakorlatának megfelelően a kormány és lojális- ezzel szemben megkérdőjelezhető szakmai hitelességű - intézményei a tudományos életben is maguk alá akarnak gyűrni minden szereplőt.

Hajdu Nóra
az Együtt alelnöke

     Kiadó: Együtt - a Korszakváltók Pártja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.