2017. március 25., szombat 12:09

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2017. március 25., szombat (OS) - Felháborítóak a román hatóságok magyarellenes lépései Marosvásárhelyen -

Nem lehet beiratkozni a 2017-18-as tanévre a Marosvásárhelyi Katolikus Gimnáziumba azok után, hogy a helyi tanfelügyelet az iskola igazgatójának tudomására hozta: az iskola "bizonytalan helyzetének" fennállásáig nem fogadhatnak beiratkozókat.
     A hatóságok döntése már csak azért is rendkívül cinikus és elfogadhatatlan, mert a bizonytalan helyzetet egymásnak ellentmondó döntéseikkel éppen a román hatóságok idézték elő az oktatási intézmény körül. Az LMP tiltakozik a magyar kisebbségi jogok gyakorlását korlátozó helyzet ellen, amely homlokegyenest megy szembe annak az Európai Uniónak az értékeivel, amelynek Románia is tagja, ezt a tegnapi Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésén is szóvá tette, szolidaritásáról biztosítva a pedagógusokat, diákokat, szülőket egyaránt. A zöldpárt éppen ezért küzdött sikerrel annak érdekében, hogy pártcsaládja, az EGP, a kisebbségek nyelvhasználatának szabadságával kapcsolatos határozatot fogadjon el.
     Az LMP szerint a székelyföldi magyarok visszatérő vegzálásának, illetve kisebbségi jogaikban való korlátozásának megakadályozását és identitásuk a jövő generációk számára történő megőrzését csak az autonómia biztosíthatja. A zöldpárt nem adja fel az ezen célért folytatott küzdelmet.

Ungár Péter Károly
elnökségi tag, LMP

Tőke Ervin
 a  Minta (az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete) elnöke