2017. március 27., hétfő 10:26

A Város és Folyó Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. március 27., hétfő (OS) - A Római-part értékeinek megőrzése és 55 ezer ember biztonságos árvízvédelme érdekében adtak ki közös Nyilatkozatot szakértők és a Római-partért aggódó civilek a hétfő délutáni demostrációjuk előtt.

A Fővárosi Közgyűlés április elején dönt a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének évtizedek óta húzódó megoldásáról. A döntés tétje, hogy a védelmet a Főváros törekvései szerint a római-parti mobilfal, vagy a civilek által preferált, a Nánási út - Királyok útján építendő gát szolgálja-e a jövőben.

A Főváros a döntést legitimáló összehasonlító tanulmányt rendelt a BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékétől, amit pár napja honlapján is közzétett. A 22 oldalas tanulmány geotechnikai szakértő szerzőpárosa megállapítja, hogy az árvízi védekezés mindkét nyomvonalon megvalósítható. Majd szakmáján túlmutató, társadalmi, környezetvédelmi, urbanisztikai, városfejlesztési kérdések szubjektív gyors-elemzését követően a parti védvonal építése mellett teszi le a voksát. Mindezt a háttéranyagok közzététele nélkül, adatokat többnyire mellőzve, illetve azokat tévesen feltüntetve.

A Nyilatkozat aláírói szerint a BME által jegyzett egysíkú, szakmaiatlan tanulmány alapján nem hozható felelősségteljes döntés. A Nyilatkozat: http://fakaromain.hu/nyilatkozat/

Kiadó: Város és Folyó Egyesület