2017. március 28., kedd 10:53

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2017. március 28., kedd (OS) - A kormány nagypénteki tervének a munkavállalók láthatják kárát -

Az LMP megszavazta a Nagypéntek szabadnappá nyilvánítását, hiszen Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is alacsony a szabadnapok száma. Ugyanakkor a kormány most is szokásához híven megint kapkodva, előkészítetlenül vezetett be egy változást, és most ennek a munkavállalók és munkaadók egyaránt kárát látják.

Még el sem érkezett az idei Nagypéntek, máris érzékelhető a feszültség, melyet a kormány döntése kelt annak szabadnappá nyilvánításával. Egyes munkaadók ugyanis másnap, Nagyszombaton dolgoztatnák le a kieső munkát alkalmazottaikkal, amire a Fidesz-kormány által meggyengített munka törvénykönyve is lehetőséget biztosít.

A kormány keresztényi értékekre alapozott érvelése is sántít, hiszen Nagypénteken a hívek többsége délután, illetve este vesz részt keresztúton, liturgián. Így a pénteki nap nagy részében nincs mit "ünnepelni". Másrészt a kormány már megint statáriálisan hozott törvényt, és láthatóan nem kellő alapossággal mérte fel a döntés hatásait. Kérdéses az is, hogy kikérték-e egyáltalán a keresztény egyházak vezetőinek véleményét előzetesen.  A kormány kapkodásával károkat okoz a munkavállalóknak, és a gazdasági szereplőknek sincs ideje alkalmazkodni, és tervezni.

Ikotity István
országgyűlési képviselő