2017. március 28., kedd 13:36

JAVÍTÁS - OS - A Fidesz-frakció közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. március 28., kedd (OS) - PONTOSÍTÁS – A 2014-es választáson a magyar választójogi szabályozás jól vizsgázott

    A 2014-es választáson a magyar választójogi szabályozás jól vizsgázott. A választási szabályok a parlamenti képviselők létszámának megfelezése után is megőrizték a Magyarországon 1990 óta megszokott pártlisták és egyéni jelöltek közötti választási lehetőséget. Az új választási eljárási törvény lehetővé tette, hogy a korábbiaktól eltérően a külföldön állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok, akiknek Magyarországon nincs bejelentett állandó lakcíme, levél útján szavazhassanak. A kampányfinanszírozási törvény a költségeknek reális felső korlátot szabva megóvja a pártokat attól, hogy a kampányköltségek biztosítása érdekében gazdasági lobbik foglyaivá váljanak.
Ugyanakkor az egyes részletszabályokat ért kritikák miatt a Fidesz ötpárti egyeztetést kezdeményezett annak érdekében, hogy a garanciák csökkentése nélkül egyszerűsítsük azokat a választási eljárási szabályokat, amelyek a levélszavazatok mintegy egyötödének érvénytelenségét eredményezték, illetve amelyek a valós választói támogatottsággal nem rendelkező pártok esetén a kampánytámogatás visszafizetésére teremtettek volna lehetőséget.

     Kiadó: Fidesz-frakció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.