2017. április 27., csütörtök 12:20

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közleménye
    Budapest, 2017. április 27., csütörtök (OS) - A szolár szakma üdvözli a Kormány szándékait, és várja a napenergia felhasználása elé állított akadályok lebontását. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség örömmel értesült Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter április 20-i nyilatkozatáról, mely szerint a jövőben 50 százalékban a paksi erőmű szolgálja ki a magyar áramigényeket, a másik 50 százalék pedig zöldenergiából - elsősorban napenergiából – származik majd. Felhívja azonban a kormányzat figyelmét arra, hogy a jelenlegi adminisztratív akadályok lehetetlenné teszik e célkitűzés megvalósulását.

    Jelenleg éves áramszükségletünk mindössze 4 %-át termelik a napelemek, mellyel hazánk sereghajtó az EU-ban. A napelemre kiszabott újabb és újabb terhek ellenére dinamikusan bővülnek a beépített új kapacitások, elsősorban a magánszemélyek és vállalkozások erőfeszítéseinek köszönhetően. Március 31-ig több ezer lakossági igénybejelentés érkezett és a vállalkozások is 2500 db 500 kW-os kiserőmű engedélyezésére adtak be kérelmet, összesen 1.250 MW kapacitásra, több mint 500 milliárd Ft értékben, melyek megvalósulása azonban a változó jogszabályi környezet és a bürokratikus akadályok miatt kétséges.
Az MNNSZ, mint a legnagyobb hazai szakirányú szakmai szervezet felkéri Lázár János miniszter urat, hogy – összhangban az általa meghirdetett tervekkel - segítsen a napenergia hasznosításának útjában álló gátak lebontásában, melyhez a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség minden tőle telhető szakmai segítséget biztosít.

     Kiadó: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.