2017. április 28., péntek 15:39

A Munka Becsületéért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. április 28., péntek (OS) - Ma már nem csak munkahely, hanem alkalmas munkaerő létrehozási támogatásra is szükség van! Az elmúlt évek során a gazdaság szempontjából meghatározó munkaerő nagy része kivándorolt Magyarországról. Ennek oka, hogy hiába várták a megígért javuló béreket, az emberibb munkakörülményeket és munkaszervezést, a devizahitelek következtében kialakult eladósodottsági válság igazságos kezelését, türelmük és lehetőségeik végére érve más országok gazdaságát erősítve keresik megélhetésüket.

    A kormány és az Országgyűlés az elmúlt években sorozatban olyan intézkedéseket tett, amellyel egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta a dolgozókat, a munkahelyteremtést pedig továbbra is az igen olcsó, de ár-érték arányaiban jónak mondható munkaerőre kívánták alapozni, legyen szó az üzemek betanított munkásainak százezreiről vagy az őket irányító (például) mérnökökről. Ráadásul, az oktatás, szakképzés és felnőttképzés egyre kevésbé szolgálja ki a munkaadók igényeit, miközben a cégek számára megszüntették a bérek utáni szakképzési hozzájárulás részben saját képzésekre történő felhasználásának lehetőségét, vagyis a céges igényeikre szabott szakmai oktatás fedezetét.
Tény, hogy az olcsó munkaerő miatt ide települt munkáltatók nem hajlandók érdemi béremelésre, hiszen számukra a hazánkban történő beruházás legfőbb indoka az olcsó munkaerő volt, erre alapozzák profitvárakozásaikat. Ha béremelésre kényszerítik őket, várhatóan elhagyják az országot. Ha nem találnak elegendő alkalmas munkaerőt, akkor is.

     Kiadó: A Munka Becsületéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.