2017. május 15., hétfő 08:22

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) közleménye
    Budapest, 2017. május 15., hétfő (OS) - A tanítási napon szervezett "tanulmányi kirándulás" és az "erdei iskola" ingyenes köznevelési közszolgáltatás, de a szülőknek mégis fizetni kell érte.

    A 100/2012. Kormányrendelet 7. § (1) bekezdés szerint: erdei iskolát és tanulmányi kirándulást csak akkor lehet szervezni, amennyiben biztosított az előírt tananyag átadása, a követelmények teljesítése, a tanítási órák ingyenessége, a tanulói terhelés korlátozására vonatkozó rendelkezések megtartása.
A 229/2012. Kormányrendelet 33. § (1) bekezdés értelmében az állami fenntartású általános iskolában és középfokú iskolában "térítésmentesen biztosított köznevelési közfeladat a minden tanuló számára előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést szolgáló, intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozás, kirándulás, erdei iskola."
Az iskolán kívül szervezett ismeretbővítő, képességfejlesztő, szocializáló tanulmányi kirándulás és az un. erdei iskola az iskola tantervének integráns részét képezi, ezért a tanulók számára kötelező iskolai foglalkozás, amelynek költségeit az iskola költségvetésében kell tervezni!
Úgy látszik, hogy az iskolák félreértik, vagy nem ismerik a hatályos jogszabályi rendelkezéseket, amikor pénzt kérnek az tanítási időben szervezett iskolán kívüli foglalkozásokért. Ha a szülő nem fizet, akkor otthon hagyják a gyermekét és büntetésként egy másik osztályban kell tanulnia.
Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebben: mszoe@upcmail.hu

     Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.