2017. május 19., péntek 17:28

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. május 19., péntek (OS) - Szanyi Tibor: Végletek vidéken

Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő a ma tartott Európai Ifjúsági Akciónap kereteibe illesztve mutatta be az EU "okosfalu" koncepcióját az MTA VIII. Falukonferenciáján, Pécsett.

Az "okosfalu" koncepció egyik sarkalatos kérdése, miként lehet vonzóvá tenni a falusi életet a fiatalok, főként ifjú gazdák, vállalkozók és gyermekeik számára? Az utóbbi években rengeteg erőfeszítés nyomán rengeteg Európai tapasztalat halmozódott fel e téren, de ezek megosztása esetleges. Magyarországon is az internetes szolgáltatások elérhetősége, az oktatás és a közlekedés állapota állítja a legnagyobb akadályokat, így a kisebb falvakban lassan megszűnnek a munkahelyek, sőt, sokszor még a remény is.

Szanyi Tibor kezdeményezése nyomán az EU (Bizottság) még az idén felméri az európai falvak újjáélesztéséhez szükséges teendőket, eszközöket és módszereket, különösen, hogy a 2021-től átalakuló európai pénzügyi keretek alkalmassá váljanak a vidéki lakosság életkörülményeinek lényeges javítására. "Az EU 2014-től 2020-ig ívelő hétéves pénzügyi időszaka sajnos igencsak hét szűk esztendőnek mutatkozik a magyar falvak szempontjából, minthogy a magyar kormány szinte egy fillért sem ad a kistelepüléseknek az EU-pénzekből falufejlesztési célokra. Ezen fogunk változtatni"- húzta alá az MSZP EP-képviselője.

Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő