2017. május 19., péntek 18:00

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2017. május 19., péntek (OS) - Ezer sebből és zsebből vérzik a roszatomos Paks 2 projekt -

Az LMP szerint a finn eset tanulsága egyértelmű: a már eddig is csak politikai kifizetőhelyként működőképes paksi beruházás előkészületeit azonnal le kell állítani, és a választókra kell bízni annak eldöntését, hogy jó helyen lenne-e a pénzük a Roszatom nukleáris pénztemetőjében.

A Fennovoima projekt ugyanúgy az orosz Roszatom beruházása, mint a tervezett paksi bővítés, és ugyanazok a kísérőjelenségei is: titkolózás, korrupciógyanú, késedelem az engedélyezésben, politikai botrányok. Ez az egyik olyan referencia-építkezés, amelynek nyomán el kellene hinnünk, hogy a Roszatom alkalmas a vállalt feladat idő- és költségkereten belüli elvégzésére. Az eddigi tapasztalatok ugyanakkor inkább azt támasztják alá, hogy alkalmatlan erre, hiszen a Paksra szánt VVER-1200-as reaktortípussal az összes beruházásban komoly problémák vannak. Lassanként kiderül az Orbán-kormány alkalmatlansága is, hiszen olyan szerződést kötött az orosz féllel, amely szerint a hatósági engedélyezés elhúzódása – bárkinek a hibájából történik is – a magyar állam és a magyar adófizetők rizikója.

Szél Bernadett,
az LMP társelnök-frakcióvezetője