2017. május 22., hétfő 08:22

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. május 22., hétfő (OS) - Új kihívások Európában, Közép-Európában, KEP X. Párbeszéd Fórum az Akadémián

A továbbiakban Czeglédi József KEP elnök felolvasta hg. Esterházy Antal üdvözletét. A KEP tiszteletbeli elnöke, az Esterházy hercegi család feje ebben kiemelte, hogy a magyar közönség érdeklődését a jubileum kapcsán kiemelten foglalkoztatják Európa, az integráció kulcsfontosságú kérdései. Találkozónk az 1957-évi Római Szerződés 60-ik évfordulója kapcsán ezért is a Magyar Világtalálkozó kiemelt közéleti eseménye. Hozzájárul küldetésünkhöz, az Európához tartozás eszményéhez, a szoros együttműködés és egymásra utaltság jegyében folytatott tevékenységhez.
Gaál Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője a biztonságpolitika aktuális helyzete és kihívásai témakörben tartott előadást. Bevezetőjében felvázolta a biztonság fogalmának napjainkban tapasztalható megváltozását, az államközpontú biztonságfogalom emberközpontúvá válását, s bemutatta e folyamatok hatásait. Megfigyelhető, hogy a biztonságpolitikai megközelítés módosulása egy sor új típusú biztonságpolitikai kihívás elé állítja a nemzetközi kapcsolatok szereplőit. Ennek megfelelően előadásában is kitért a kiberbiztonság, az ellátásbiztonság és erőforrás-diplomácia kérdéseire, valamint a szélsőségesség és terrorizmus jelentette kihívásokra.  A hallgatóság részére globális áttekintést nyújtott az egyes meghatározó fontosságú régiók biztonságpolitikai helyzetével kapcsolatban is.

Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület