2017. május 22., hétfő 08:23

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (6. rész)
    Budapest, 2017. május 22., hétfő (OS) - Új kihívások Európában, Közép-Európában, KEP X. Párbeszéd Fórum az Akadémián

Prof. Dr Pók Attila az MTA Történettudományi Intézet igazgató helyettese, a Felsőbb-fokú Tanulmányok Intézete - Kőszeg, tudományos tanácsadó, az EMMT alelnöke "Európai identitás, történész szemmel" című előadásában történeti áttekintést adott az európai identitás eredetéről, helyzetéről, perspektíváiról, arról, hogy hogyan gondolkozik az európai közvélemény az EU-ról. Felmérés készült, mely kimutatta, hogy Európa polgárai 57%-a tartja az EU-t jó dolognak, Magyarország esetében ez 48%. Az EU-val kapcsolatos elvárásokról adnak képet az Euro-barométer táblázatok. Az európai identitásra mutató kérdések: nemzettudat, Európa-tudat, közös múlt, közös kultúra, nemzeti himnusz, Európa-himnusz, politikai elit, tragédiák értelmezése és elkerülése, megítélése.
A vitában szólók kötetlenül reflektáltak az előadók által elhangzottakra: hosszú távon az oktatásra kell a hangsúlyt helyeznünk; a kulturális amnézia áthatja az európai identitást; a történelmi öntudat fontos; meg kell tanulni egymás nyelvét, mert az elit értelmiség gyakran elbeszél a nép fölött; az európai átlag életkor nagyban eltérő, a fiatalok fizikai állapotával összevethetően; nyugaton létesíteni kellene ellenközpontokat a hazugságokkal szemben. A kérdezők, hozzászólók választ kaptak kérdéseikre. Több részvevő méltatta a kivételesen magas színvonalú előadásokat és a sűrű program ellenére precíz megvalósítást.

Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület