2017. május 22., hétfő 11:05

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. május 22., hétfő (OS) - A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány május utolsó hétvégéjén nyitja meg Péreli Zsuzsa gobelinművész gyűjteményes kiállítását Hódmezővásárhelyen.

    Péreli Zsuzsa pályája a 70-es évek derekán indult, és számos egyéni és csoportos tárlat után, a külföldi alkotók közül elsőként neki adatott meg, hogy 2001-ben önálló kiállítást rendeztek munkáiból a gobelin fővárosában, a franciaországi Aubussonban. Életműve arról tanúskodik, hogy a gobelin ezer és ezer új lehetőséget hordoz, a művész kezében a leghétköznapibb tárgy is komplex értelmet nyer, elgondolkodtat, érzelmet közvetít.
Az európai tradíciójú szövött falikárpit, a gobelin hazai fejlődéstörténetének legszebb lapjai elsősorban Ferenczy Noémi és Péreli Zsuzsa nevéhez kapcsolódnak: előbbit a műfaj megteremtőjeként szokás emlegetni, míg Pérelit a kortárs kárpitművészet megújítójának tartják.
Péreli Zsuzsa stílusát oldott festőiség jellemzi, festőecset helyett azonban színes fonalakkal hozza létre alkotásait. A kárpitszövés műfaját kitágítva új anyagok, új technikák, eljárások beemelésével kísérletezve az idő és az emlékezet rétegeit kutatja. Különböző "talált tárgyakat" illeszt kompozícióiba, amely egyszerre árulkodik hagyománytiszteletről és formabontó törekvésekről.
     Kiadó: Kovács Gábor Művészeti Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.