2017. május 23., kedd 13:12

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. május 23., kedd (OS) - A jól átgondolt vízgazdálkodás a jövő mezőgazdaságának alapja: Az uniós mezőgazdasági miniszterek informális találkozójának az EU soros elnöki tisztét ellátó Málta adott otthont május 23-án. Az agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás vízkészletekre gyakorolt, erősödő negatív hatásainak eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a víz- és agrárszektor közötti hatékony együttműködés.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében emlékeztetett, hogy már a jelenleg hatályos Közös Agrárpolitika is számos olyan eszközt tartalmaz, amely alkalmas a klímaváltozás hatásainak csökkentésére. Az agrártárca vezetője kiemelte, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról folyó vitában nem szabad elfelejtkezni arról a tényről, hogy az EU gazdálkodói világviszonylatban is a leginkább környezettudatos agrártermelőknek számítanak. Az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtott támogatás, egyszerűbb nevén a zöldítési rendszer alapvetően jó és hasznos eszköz. Ennek egyes elemei azonban további finomhangolásra szorulnak a hatékonyság növelése és a jobb alkalmazhatóság érdekében. Az új Közös Agrárpolitika tervezése során alapvető fontosságú lesz megtalálni az egyensúlyt a környezeti fenntarthatóság és a nemzetközi versenyképesség igénye között. A zöldítés esetleges további elmélyítése nem tartalmazhat olyan elemeket, amelyek pusztán a termelés és így a gazdák által elérhető jövedelem csökkenését eredményezik.
     Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium