2017. május 24., szerda 11:49

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. május 24., szerda (OS) -

    Nem engedhető meg még a kockázata sem annak, hogy az életünk alapját képező felszín alatti vizek elszennyeződjenek, emellett a Nemzeti Vízstratégia szerint számolni kell a túlhasználat okozta negatív következményekkel, miközben az engedély nélküli vízkivételeknek gyakorlatilag nincsen következménye. A nem megfelelő helyen és módon létesített kút elszennyezheti az igénybevett vízbázist, és a szennyezést más, akár a közműves szolgáltatást biztosító vízbázisokkal is összekötheti.
A szószóló hangsúlyozza, hogy jelen és a jövő nemzedékek közötti igazságos természeti erőforrás megosztás elengedhetetlen feltétele a felszín alatti vizek állami ellenőrzésének fenntartása, a felszín alatti vízhasználók alkotta közösségen belüli érdekkonfliktusok megoldása.
Figyelmeztet arra, hogy a kutak 2016-ban megkezdett felülvizsgálata fontos része a felszín alatti vizek védelmének. A kutak felülvizsgálatával kapcsolatos szabályozás bizonytalansága, a felülvizsgálattal járó költségek nagysága, illetve a kutak megszüntetésének fenyegetettsége okozta félelmek miatt a lakosság egy része az engedélyezési rendszert látja a probléma forrásának. A szószóló e problémák megoldása érdekében javasolja a Kormánynak, hogy e kérdésekre is kiterjedő hatásvizsgálat után önálló programot dolgozzon ki a hazai kutak rendbetételére, helyreállítására, a felszín alatti vizeket veszélyeztető kutak megszüntetésére.
A vízkészletek a kiemelt alkotmányos védelemben részesített közös nemzeti örökség részei, véges javak.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.