2017. május 24., szerda 11:49

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2017. május 24., szerda (OS) -

    Mennyiségi és minőségi védelmük, fenntartásuk és megőrzésük a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki Alaptörvényből fakadó kötelezettsége. A felszíni vizek védelme nélkül több alapvető jogunk is sérülhet, az egészséges környezethez vagy a testi és lelki egészséghez való jogon túl az önrendelkezés vagy az esélyegyenlőség joga is. A javaslat elfogadása ellehetetlenítené, hogy az állam igazságos döntést hozzon a természeti erőforrások nemzedékek közötti megosztásáról. Miután a felszín alatti vízkészletek jogszabály által biztosított védelmi szintjében várhatóan jelentős romlás következne be, ez a visszalépés alkotmányjogi tilalmába is ütközik. Alkotmányossági aggályok merülnek fel továbbá a jogbiztonság, az egészséges környezethez, illetve a testi és lelki egészséghez való jog, ezen belül az egészséges ivóvízhez való emberi jog szempontjából. Minderre tekintettel a szószóló javasolja a törvényjavaslat visszavonását.
A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása a felszín alatti vizek védelmében a http://www.ajbh.hu/documents/10180/2704088/Elvi+allasfoglalas+a+felszin+alatti+vizek+vedelmeben.pdf oldalon olvasható.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.