2017. május 24., szerda 16:32

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2017. május 24., szerda (OS) - Ígéretesek a magyar-iráni agrárkapcsolatok:A közel-keleti ország érdeklődik a kiváló magyar gabona-, zöldség- és gyümölcsvetőmag, valamint a növényvédő és rovarirtó szerek iránt. A mezőgazdasági kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, valamint a kutatás-fejlesztés lehetséges közös formáiról egyeztetett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a héten Abbas Keshavarz iráni növénytermesztési miniszterhelyettessel.

    Számos kétoldalú, magas szintű szakmai és diplomáciai egyeztetést követően fogadta a Földművelésügyi Minisztériumban Fazekas Sándor iráni kollégáját, akivel az eddigi együttműködés elmélyítéséről és bővítéséről tárgyalt. Magyarország kiváló lehetőséget lát a gabona, valamint a zöldség- és gyümölcsvetőmag exportálására, mely mezőgazdasági termékekre a közel-keleti országban van kereslet. Emellett a technológiai transzfer, és egy mindezt koordináló, kétoldalú szakértői testület létrehozásáról is egyeztetett a két fél. Kezdeményezték továbbá az élelmiszergazdasági termékkivitel hatósági engedélyezését szabályozni hivatott, állat- és növényegészségügyi együttműködést rögzítő tárcaközi szándéknyilatkozat aláírását.

Fazekas Sándor és iráni kollégája tárgyalt iráni gyógynövények magyar feldolgozásának lehetőségéről is. Emellett mindkét fél elkötelezett egy, az agrárkutatás-fejlesztés területét érintő együttműködés kormányközi megállapodás aláírásában.  

     Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.