2017. június 8., csütörtök 08:07

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2017. június 8., csütörtök (OS) - Panelrekonstrukciót a panelek lebontása helyett! - Karácsony Gergely szerint értelmetlen és átgondolatlan a kormány azon terve, amely szerint a tízemeletes panelházak felső szintjeit lebontanák. A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a panelek lebontása helyett, a lakások komfortját növelné, a paksi bővítésre szánt 4000 milliárd forint negyedéből a teljes magyar lakásállományt megújítaná.

Mint ismert a kormány meglebegtette a tízemeletes panelházak felső szintjeinek lebontásáról szóló terveket, ám ez egy teljesen torz elképzelés akár a panelproliktól rettegő Kövér László, akár maga a miniszterelnök jelenti be. A teljesen átgondolatlan és sok kockázatot magában rejtő projekt rendkívül sokba kerülne és nem hozna minőségi javulást a lakások komfortját illetően.

A kormány javaslatával szemben a Párbeszéd Mindenki Számít című programját ajánlja. A paksi bővítésre szánt 4000 milliárd forint negyedéből a teljes magyar lakásállományt korszerűsíteni lehetne, 100 ezer magyar munkahely megteremtésével. Ezzel nem csak értékesebbé válna a lakásállomány, hanem nőne a komfort, javulna az életminőség, csökkenne az energiafüggőség és a környezetszennyezés.

Bár a rekonstrukciós programnak lennének kárvallottjai is: a fideszes oligarchák és Mészáros vállalkozások, mégis az emberek jól járnának. A Párbeszéd ezért minimum évi 200 milliárd forintot költene lakásfelújítási programra, amely 20-30 százalékos lakossági energiaár csökkenést jelentene a panelházak lakóinak.

Párbeszéd Magyarországért
     Kiadó: Párbeszéd