2017. június 26., hétfő 15:56

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. június 26., hétfő (OS) -

Az Együtt a kormányt kérdezi a H5-ös HÉV alagútjának szerkezeti problémáiról
2017. február 22. óta a MÁV Csoport üzemelteti a HÉV-eket
Írásbeli kérdést nyújt be Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez az alig két éve felújított, Margit-híd és Batthyány tér közötti alagút födémszerkezetében megjelenő, már sebességkorlátozás bevezetését szükségessé tevő repedések miatt. Mivel a kormány átvette a Fővárosi Önkormányzattól a HÉV-vonalak üzemeltetését, a hálózat fenntartása és biztonságos üzemeltetése a "felújított" szakaszokon is a kormány felelőssége.
A budapesti helyi érdekű vasúti vonalak üzemeltetését 2016. november 7-ével a BHÉV Zrt. vette át, majd 2017. február 22-től a BHÉV Zrt. a MÁV Csoport teljes jogú leányvállalatává vált, a MÁV-HÉV Zrt. nevet felvéve. A fonódó villamos beruházáshoz kapcsolódóan 2015. februárjában és márciusában a BKK megerősítette a  H5-ös HÉV Batthyány tér és Margit-híd közötti alagútjának födémjét, majd ezt követően áprilisiban újra lezárták az alagutat, hogy további munkákat végezzenek, mivel a hírek szerint a repedések a felszíni vágányépítési munkák miatt egyre nagyobbak lettek, a falakról, mennyezetről pedig betondarabok kezdtek hullani. A Népszava szerint az elmúlt két év során újabb repedések jelentek meg, a Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig 2016. szeptemberében sebességkorlátozást rendelt el az érintett szakaszon.

Kiadó: Együtt - a Korszakváltók Pártja