2017. június 27., kedd 10:55

A Domus Scepusiensis - Greschik Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. június 27., kedd (OS) - Színre lépett a Szepesi Ház Alapítvány.

    Lőcsén, az UNESCO világörökség részét képező, a tatárjárás utáni alapokon álló, magyar tulajdonú, a múlt századainak az 1400-as évekig visszanyúló értékes emlékeit viselő épületegyüttest ’Domus Scepusiensis’ néven a "Szepesi Ház – Greschik Alapítvány" gondozza. Az alapítvány neve a városban utcanévvel is megörökített világhírű, sokoldalú tudós tanár, Greschik Viktor nevére utal. Az épületegyüttes egyik frissen helyreállított gótikus helyiségében került sor a többnyelvű hagyományokat ápoló Alapítvány első közszereplésére.
Az ellenreformáció alatt titkos gyülekezeti helyiségként szolgáló ’kápolnában’ az 500 éves jubileum kapcsán a Stuttgartból "a reformáció nyomdokain a Szepességbe" érkezett evangélikusok 48 fős csoportját fogadták június 22-én zenés esti áhítatra és bemutatkozó beszélgetésre.
Június 23-án a kassai főkonzul Bitay Levente úr jenlétében a város polgármestere Milan Majerský úr itt adta át a híres orvosprofesszorról elnevezett "Dr. Genersich Antal Alapítvány" ifjúsági díját a zeneművészeti tanulmányait folytató Eduard Kostelníknek. Ő az ünnepség keretében a város evangélikus levéltárában fellelt Weszter Sámuel: C-moll Szonáta című háromrészes orgonaművét szólaltatta meg világpremierként. A díjátadáson Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Csehországból és az U.S.A.-ból. jött vendégek is részt vettek.
Mindkét alapítvány a Kárpát medence népeinek együttműködve alkotó jövőjét szolgálja a “hungarus" múlt üzenetével.
     Kiadó: Domus Scepusiensis - Greschik Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.