2017. június 27., kedd 12:06

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. június 27., kedd (OS) - Az azbeszt a kormány tétlensége miatt sorra szedi az áldozatait -

    A nyárnak a családok egészséges környezetben eltöltött pihenéséről kellene szólnia. A magyar lakosság felének üdülésre esélye sincs, sőt, sokak számára még a lakóhelyük is az egészségre veszélyes. Az LMP rendszeres felszólítása és javaslatai ellenére az Orbán-kormány 2010-ben történt hatalomra kerülése óta nem törődik sem a környezeti kármentesítési program, sem az azbesztmentesítési program végrehajtásával. Az országban településrészek, lakások, lakók sokasága van kitéve önhibáján kívül folyamatosan a maradandó, esetenként halált okozó, környezetszennyezés okozta egészségkárosításnak.

Kilátástalan helyzetben van például Heves megyében Lőrinci és környéke, ahol az egykori Eternit cementgyár működése, majd nem szabályszerű bontása miatt kimagasló a mellhártya rák és számos más betegség. A kártérítési perek az állami huzavona révén nem haladnak, miközben az érintettek napjai meg vannak számlálva, évente többen belehalnak az azbesztre visszavezethető betegségekbe.

A Borsod megyei Megyaszót ért viharkár képes beszámolóiról is az látszik, hogy számos ház azbesztpala tetőzete sérült. A töredezett palák a kiporzás miatt veszélyes hulladéknak minősülnek, még az elszállíttatásuk is igen költséges. Csak remélni lehet, hogy az állam szakszerű segítséget nyújt nem csak a bontott anyagok elszállításához, de ahhoz is, hogy a helyreállítás teljes körűen és egészséges építőanyagokkal történjen.

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.