2017. június 28., szerda 11:20

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. június 28., szerda (OS) - Komoly eredmények a hazai közúti árufuvarozás versenyképességének javításában

    A kormányhatározatban rögzített célkitűzések döntő többsége mára teljesült: a munkaerőhiány enyhítése érdekében állami finanszírozású hivatásos gépjárművezető képzés indult, amelyet több mint 5000 fő megkezdett, és mostanáig közel kétezren pedig be is fejeztek. A C és D kategóriájú jogosítványok megszerezhetőségét új OKJ szakképesítések segítik, a belföldi árufuvarozásban a fejlesztési tárca visszaállította a korábban uniós rendelkezés alapján 21 évre emelt 18 éves alsó korhatárt. A műszaki előírások módosításával nagymértékben egyszerűsödött az új vagy más uniós tagállamból beszerzett haszonjárművek forgalomba helyezése.

Az elsősorban külföldi fuvarozók jogosulatlan tevékenységének visszaszorítása érdekében a közúti ellenőrzés során helyszíni bírság szabható ki, engedély nélküli fuvarozás esetén a jármű visszatartható, a bírságtételek nőttek. A fuvarengedélyek meglétét vámudvarokon, fel-, le- és átrakodó helyeken is számon kérhetik, a nemzetközi közúti árufuvarozási engedélyek ellenőrzésének támogatására szolgáló új programot az adóhatóság és a rendőrség ellenőrei is használják. Tavasszal megkezdte a célzott közúti ellenőrzéseket a közlekedési hatóságnál erre létrehozott csoport, az általuk kiszabott bírságok összértéke már 200 millió forinthoz közelít.

     Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.