2017. július 17., hétfő 15:03

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. július 17., hétfő (OS) - Történelmi jelentőségű diplomáciai siker a magyar kezdeményezésre 14 uniós ország agrárminisztere által aláírt Európai Szója Nyilatkozat

    Meggyőződésem, hogy európai szinten összehangolt munkával igenis megvalósíthatók célkitűzéseink, együttes fellépésünkből jelentős társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök is származnak az európai polgárok számára - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.
A Nyilatkozat szerint a pillangós növények létfontosságúak a világ mezőgazdasága számára, ugyanakkor termesztésük Európában a szántóterület mindössze 3-4%-án történik. A pillangós növények jellegzetességeinek köszönhetően európai termesztésük növelése hozzájárul a növénykultúrák sokféleségéhez.
A 2012-ben indult Duna Szója Szövetségnek is köszönhetően a Duna-régióban az elmúlt négy évben a GMO-mentes szója termesztése 700 ezer hektárra nőtt. Fazekas Sándor kiemelte, minden feltétel adott ahhoz, hogy további növekedést érjünk el e téren. A magyar szaktárca vezetője szerint a Nyilatkozat aláírása komoly lépést jelent a GMO-mentes, fenntartható európai mezőgazdasági termesztés megteremtése felé.

     Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.