2017. július 26., szerda 18:33

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. július 26., szerda (OS) -

    A Kigali Módosítás az országokat eltérő csökkentési lépések mentén három csoportba sorolja. A módosítás értelmében a fejlett országok vállalták, hogy 2019-ig 10 százalékkal csökkentik HFC-termelésüket és fogyasztásukat a 2011-13-as éves átlagfogyasztásuk alapján. A fejlett országokra egységes kötelezettségek vonatkoznak, azonban Fehéroroszország, Oroszország, Kazahsztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán esetében - eltérő gazdasági helyzetük miatt - kezdetben kisebb csökkentési lépést írtak elő. A fejlődő országok többségében 2024-ben, másik részében 2028-ban tetőzik majd a HFC-fogyasztás.

Az Európai Unió 2014-es rendeletében szabályozta a fluorozott szénhidrogének gyártását és kereskedelmét. A közösségi jogszabály összhangban van a Kigali Módosítás rendelkezéseivel, ráadásul annál szigorúbb és ambiciózusabb lépéseket ír elő a tagállamok számára.

A Kigali Módosítás 2019. január 1-jén lép hatályba, abban az esetben, ha addig legalább 20, a Jegyzőkönyvben Részes Fél letétbe helyezi ratifikációs okmányát. A Kigali Módosítás elősegítheti a környezetbarát és energiahatékony technológiák elterjedését, és lendületet adhat a Párizsi Megállapodás végrehajtásának is, hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni nemzetközi harchoz. A Montreali Jegyzőkönyv 30. évfordulóját novemberben ünneplik, ezért szimbolikus jelentőséggel is bír a Kigali Módosítás 2017. évi ratifikációja.


     Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.