2017. július 31., hétfő 11:35

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. július 31., hétfő (OS) - Nem titkolhatják a kormányhivatalok, hogy merre van parlagfű

    A bíróság döntése szerint jogellenes volt a Fejér-megyei Kormányhivatal adatmegtagadása a helikopteres parlagfűfelderítés eredményét illetően, melyet egyesületünk tavaly kért ki. A kormánymegbízott megtagadta a kiadást, mivel azok "döntéselőkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozása jelentősen hátráltatja a köztisztviselőket feladataik elvégzésében".

A PPNE pert indított, ahol a hivatal jogi képviselője előadta, hogy "a helikopteres bejárás adatai, mint döntés előkészítésére vonatkozó adatok 10 évig nem nyilvánosak." A bíróság viszont úgy ítélt, hogy ezek kiadandó, közérdekű adatoknak minősülnek.

Az abszurd indoklással a költséges helikopterezés siralmas eredményét kívánták leplezni. A transzparencia hiánya lehetőséget ad a kivételezésekre is. Sokszor egy-egy súlyosan fertőzött terület nem kerül fel az Parlagfű Információs Rendszerbe és a mentesítés sem történik meg.

Nemrég a kormány az adófizetők parlagfű-mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából fizette ki a kormányhivatalok felszerelését, rezsiköltségeit. Fazekas Sándor vizsgálatot ígért, a felelősöket azóta sem találta meg.

Az allergiások számára fontos, hogy hol vannak az elkerülendő parlagfüves területek. A fertőzött ingatlanok mellett többszörös a pollenterhelés. Arra biztatunk mindenkit, hogy még virágzás előtt tájékozódjanak ezek hollétéről, kérjék ki a lakóhelyük közelében bemért parlagfűfoltok adatait, és kövessék nyomon ezek mentesítését.

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.