2017. augusztus 12., szombat 08:25

A Magyar Bírói Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. augusztus 12., szombat (OS) - Elhunyt dr. Lábady Tamás, a Pécsi Ítélőtábla nyugalmazott elnöke

    Dr. Lábady Tamás emlékére

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy Dr. Lábady Tamás, a 2003-ban ujjászületett Pécsi Ítélőtábla első elnöke életének 73. évében, 2017. augusztus 11. napján elhunyt.
Dr. Lábady Tamás 1944-ben született Baján középosztálybeli polgári család hatodik gyermekeként. Középiskolai tanulmányait a Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában végezte. Egyetemi tanulmányait a pécsi jogi karon 1968-ban fejezte be, ugyanebben az évben Pécsett fogalmazóként kezdte meg a bírósági pályafutását. 1970-ben kapott járásbírói kinevezést, majd 1976-ban a Baranya Megyei Bíráságra helyezték át.
1990 és 1999 között az Alkotmánybíróság bírája, hat éven át helyettes elnöke volt. Az alapjogi ítélkezést követően visszatért a Baranya Megyei Bíróságra, ahol előbb tanácselnökként, 2001-től polgári kollégiumvezetőként dolgozott. 2003. január 1. napjától nyugdíjazásáig töltötte be a Pécs Ítélőtábla elnöki tisztségét.
Rendszeres ítélkező tevékenysége mellett életét a tudománynak és családjának szentelte. Több évtizeden keresztül oktatott több egyetem jogi karán és posztgraduális képzéseken. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docense és Doktori Iskolájának oktatója, az ELTE Jogi Továbbképző Intézetének és a Magyar Bíróképző Akadémiának gyakori előadója volt. 1988-ban kandidátusi fokozatot szerzett.
     Kiadó: Magyar Bírói Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.