2017. augusztus 30., szerda 16:57

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2017. augusztus 30., szerda (OS) - A Honvédelmi Minisztérium mélységesen elítéli a legeredményesebb magyar vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső repülő zászlós sírjának megrongálását.

    Szentgyörgyi Dezső olyan nagyformátumú alakja volt a magyar hadtörténelemnek, akinek a haza iránti elkötelezettsége, élete és munkássága példaként szolgálhat nemcsak a magyar katonák, hanem minden, hazáját szerető ember előtt. Élete során hűen képviselte mindazon értékeket, amelyeket ma is magunkénak vallunk. Kiemelkedő, hősi tettei után méltósággal viselte azokat a méltatlanságokat és megaláztatásokat, amelyeket a háború utáni rendszer rótt rá. Ám tudását ezután is a haza szolgálatába állította, végzetes, tragikus repülőbalesetéig. Különleges síremlékével a haza tisztelgett munkássága előtt, síremlékének meggyalázása nem csak a katonaközösséget, de minden állampolgár jóérzését is sérti.

A síremléket Szentgyörgyi Dezső halálának 40. évfordulója tiszteletére 2011–ben a Honvédelmi Minisztérium és a repülő zászlós nevét büszkén viselő MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állítatta.
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az eltűnt gránitrepülő mielőbbi pótlásáról gondoskodik.

     Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.